Google te transformă într-un mic medic și nu cred că este o idee bună: ce afecțiuni vei diagnostica
În cadrul primei zile de conferințe din cadrul evenimentului Google I/O, compania americană a anunțat un nou instrument software ce utilizează un mecanism de inteligență artificială pentru a te ajuta să-ți diagnostichezi singur anumite afecțiuni, similar cu un medic.
În cazul în care nu aveai suficient de multe fobii legate de utilizarea internetului ca un instrument de diagnoză medicală, cei de la Google s-au gândit să-ți mai ofere un mecanism prin care să crezi că mori mâine, ai cancer sau pata aia roșie pe care o ai de când erai mic s-ar putea să ducă la amputarea mâinii. Noua aplicație este prezentată ca un asistent dermatologic ghidat de inteligență artificială. Cu alte cuvinte, va analiza doar afecțiuni dermatologice, pete, bube, bășici, coșuri și alte afecțiuni ale pielii.
Conform datelor oferite de Google, proiectul se află în lucru de aproximativ trei ani și speră să-l facă disponibil la scară largă printr-un program pilot, pe parcursul acestui an. În mod suspect, nu discutăm de o aplicație dedicată precum Google Maps, ci de o aplicație web pe care o folosești în tangență cu camera de la telefon.
După ce faci trei fotografii la o regiune a pieli, la păr sau unghii, din diferite unghiuri, vei fi nevoit să răspunzi la câteva întrebări legate de tipul pielii tale, senzațiile pe care le experimentezi și orice alte simptome ai putea avea. În final, ar trebui să ajungi la o diagnostic destul de precis.
Modelul de inteligență artificială din spatele se bazează pe 288 de afecțiuni ale pielii, iar după ce îți analizează datele introduse, în combinație cu informațiile desprinse din poze, îți oferă o listă cu afecțiuni care s-ar putea potrivi în situația ta. Pentru ca informația să fie cât se poate de corectă, vor fi luate în calcul un număr mare de particularități, de la vârstă, sex, rasă, tip al pielii, dar și alți factori care s-ar putea să influențeze deznodământul. În mod previzibil, Google a insistat asupra faptului că acest instrument nu ar trebui să înlocuiască o vizită la doctor.